2010. május 14., péntek

Sacher torta



Hozzávalók A piskótához:
150 g vaj
74 g porcukor
7 db tojássárga
100 g olvasztott, 70%-os étcsokoládé
7 db tojásfehérje
80 g kristálycukor
60 g liszt
100 g darált mandula vagy dió

A csokimázhoz a tetejére (ganache):
  • 10 dkg étcsoki
  • 4 ek. tejszín
  • 1,5 dkg vaj
A töltéshez:
200 g forró barackíz

A vajat egy tálba tesszük, és a porcukorral alaposan kihabosítjuk.
Ha kihabosodott a vaj, további habosítás mellett egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat.
Majd az olvasztott csokoládét hozzáöntjük. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd a csokis masszához adagoljuk. A darált mandulát (vagy diót) liszttel összekeverve kis adagonként a tésztába dolgozzuk.
Sütőformába tesszük, és 180 C-on, kb. 45 perc alatt készre sütjük.
Ha a tészta kihűlt, vágjuk vízszintesen 3 részre. A baracklekvárt forraljuk fel, és kenjük a lapok közé.

Elkészíthetjük a csokimázat. A tejszínt felmelegítjük (nem forraljuk), és beletesszük a csokoládét. Várjuk meg, míg összeolvad a tejszínnel, közben kevergessük. Ezután a fényesség elérése érdekében beletesszük a vajat. Megvárjuk, míg kicsit dermed, ezután öntjük a torta tetejére. Lapos késsel egyenletesre dolgozzuk a tetején és oldalán. (én ehhez lapos, palacsinta kést használok)


Plastic csoki rózsákkal díszítettem.


Nincsenek megjegyzések: