2011. június 30., csütörtök

Cukrász Csokoládétorta


Július 23-án szintvizsgázunk a cukrász tanfolyamon. Ez egy gyakorlati szintfelmérő lesz, nem igazán komoly állítólag, de azért én kicsit tartok tőle, így ideje gyakorolnom kicsit.

Sajnos, ez a suli olyan, ahol nincs külön tanműhely, hanem a tanulóra van bízva, hogy a gyakorlat helyén (cukrászműhely) esetlegesen megtanulja a vizsga anyagát. Naugye... hogyan is, mikor a gyakorlaton tulajdonképpen a cukrászda napi rutinjában kell segédkezni, és hogyan is lenne idejük arra, hogy végigsüssük a vizsga anyagát??? :(
Meg különben is... mutasson nekem valaki egy olyan cukrászdát, ahol az eredeti dobos torta recept szerint készítik a dobos tortát, és eredeti recept szerint készül el a puncstorta... Oké, a dobosra több cukit is tudnék mondani, többek között a Zila kávéházat és Krisztina cukrászdát is. Mert ott igenis kakaóvajjal és igazi csokival keverik ki a dobos torta krémjét, nem sima kakaós vajkrémmel töltik meg a lapokat...
No de ugye oda bekerülni... :))) Sajnos a távolság miatt képtelenség is lenne reggel 6-ra odaérnem Komáromból, így tehát itthon fogom elkészíteni egyelőre a tortákat, meg még néhány vizsgatételt.

Ennek egyetlen hátránya csak, hogy ki lesz az, aki ellenőrzi, h mindent jól csinálok -e ... és KI FOGJA MEGENNI AZT A SOK TORTÁÁÁÁT??? :)))

Szóval rajtam keresztül most kaptok egy kis "tananyagot" ti is. Remélem, hasznát veszitek. :)))

És CUKRÁSZOK, kérem, lehet osztályozni! :)

Első körben a csokoládétortát készítettem el:

A csokoládétorta a könyv szerint:
"Csokis piskótafelvert tortakarikában. Kihűlés után 3 részre vágjuk, csokikrémmel (kakaós vajkrém) töltjük. Dermesztjük, csokival áthúzzuk. Csillagcsöves nyomózsákból a saját krémjével feldíszítjük. Suliban a tanár ezzel egészítette ki: lehet tbb változatban is készíteni: csokival teljesen áthúzni a tortát, vagy csak a tetejét, és ilyenkor sajátkrémet az oldalán fésüs kártyával áthúzzuk, vagy panírozzuk sötét színű édes morzsával.

Anyaghányad csak sima piskóta felverthez van nekem a könyvben, így ebből indultam ki.
Amúgy ezt a piskóta a  "Hideg úton készült könnyű felvertek" csoportjába soroljuk.

Hozzávalók:
piskótához: (tojásonként 20 g cukor és 20-25 g liszt-a lisztől levonandó a kakó)
  • 3 tojás
  • 60 g cukor
  • 60 g liszt
  • 10 g kakaópor
Nyersanyagok előkészítése:
A tojásokat megmossuk (cukrászatban fertőtlenítik külön tojásmosó helyiségben), kettéválasztjuk őket.

A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük (könyv szerint csak a cukor kétharmadával, a maradékot a sárgához keverjük).
A tojáshabot és sárgáját összekeverjük,

majd a kakaót és lisztet hozzászitáljuk és óvatosan elkeverjük.
Tortakarikába tesszük (20cm) a szélét habkártyával picit felhúzzuk, hogy ne púposodjon fel:


 160-180 °C-on sütjük.
 a kihűlt, kettévágott piskóta:

A vajkrémet mondanom sem kell, hogy ki nem állhatom...

Egy kis változtatással készítettem el a vajkrémet, mert számomra így ehetetlen. Sajnos, már csak a díszítésnél tettem bele az olvasztott csokoládé maradék részét, így csak a csillagcsőből kinyomott krém lett finomabb, még számomra is ehetőbb.

Vajkrém készítése:
a vajat! (nem margarint, de többnyire a cukikban inkább azt használnak, mert olcsóbb) habosra keverjük, és az előzőleg elkészített, kihűtött cukorszirupot (1:4 arányban víz:cukor) hozzáöntjük, kikeverjük.
Ehhez vagy kakaóport, vagy csokoládét szoktak keverni.
Én szentségtörést tettem, hiszen egy kis csokipudingot kevertem hozzá (amitől tök ikrás lett a krém-nohát... hogy lehetek ilyen béna), aztán olvasztott csokoládéval kevertem össze.

A krém akkor lett az igazi, mikor sokkal több olvasztott csokit kevertem a vajkrémhez. Már-már talán túl sokat is. :) 56°%-os, Lidl-ben kapható táblás étcsokoládét használtam, amiből 100 gramm 99 Ft.

Vigyázzunk, hogy ne legyen túl forró a csoki, mikor a vajhoz adjuk, hiszen akkor folyóssá válik, elolvad a vaj.

Ezt a verziót (a több csokisat) már csak akkor alkalmaztam sajnos, mikor a tetején a díszítést készítettem. Sajnálom, h nem ebből kevertem ki az egész krémet, és ezzel töltöttem, mert akkor még talán nekem is ízlett volna a torta, és nem a szomszédnak vittem volna át. :)))

Vissza a tortához:
Én csak kettőbe vágtam a piskótát, és úgy töltöttem be a vajkrémet. Majd kívülről is saját krémjével kentem körbe. Betettem dermedni a hűtőbe.

Dermedés után az oldalát átkentem még egy kis vajkrémmel, fésűs kártyával végighúztam, majd vízgőz felett felolvasztott csokival kentem le a tetejét.
Habzsákból csillagcsővel díszítettem, a csokisabb vajkrémmel.

Gondoltam, hogy összegzem, hogy mennyibe is kerül egy jobb minőségű csokiból készült csokoládétorta (persze ez csak az én vásárlólistám szerint) 20 Cm-es tortakarikában/kb. 8 szelet:
  • 3 tojás: 3 x 28 Ft: 84 Ft
  • 60 g liszt: 149 Ft (1 kg)  x 0,06: kb 9 Ft
  • 60 g cukor: 300 Ft (1 kg) x 0,06: kb. 18 Ft
  • 10 g kakaópor: 400 Ft (250 g)  Kb. 16 Ft
  • 250 g vaj: 500 Ft
  • 200 g étcsokoládé: 200 Ft
  • cukorsziruphoz használtam kb. 5 ek cukrot és 0,5 dl vizet:  kb. 10 Ft
Összes anyagköltség: 837 Ft. Persze ehhez nem számoltam hozzá a munkaórát, az energia költséget.

de megéri otthon elkészíteni, nem?
 

2011. június 26., vasárnap

Torta Dekor és Cukor Show

Végre elkészült a meghívó a komáromi bemutatónkra!

Egyfolytában kattog az agyam, és szervezkedünk, hogy minél jobb legyen a program, és minél szuperebbül érezzétek majd magatokat!!!

Íme a meghívó, amit Podinak köszönhetünk:

Részvételi szándékodat itt jelezd:
http://podifilm.com/cukorshow
vagy
írj e-mailt: 
krickykonyhaja@gmail.com

2011. június 21., kedd

Még mindig készülünk... a valamire. :)))

Már korábban írtam róla néhány sort...
Hogy készülÜNK valamire.
Mert nem egyedül, hanem két, nagyon nagyra tartott szakmabelivel készülök bemutatózni!
egy kis kedvcsináló:


TORTA DEKOR ÉS CUKOR SHOW

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt, aki szeretne közelebbről is megismerkedni a cukrászatban egyre inkább előtérbe kerülő díszítési technikákkal.

HELYSZÍN: 2900 KOMÁROM -KOPPÁNYMONOSTOR
FENYVES TÁBOR
CSALÁDIAS HANGULAT,GYÖNYÖRŰ KÖRNYEZET
EGÉSZ NAPOS KIKAPCSOLÓDÁS
2011 AUGUSZTUS 7


Ízelítő a programokból:

2011. 08. 07.

  • FÖLDI LENKE: DRÓTOS CUKORVIRÁGBEMUTATÓJA
                   (ORCHIDEA ÉS RÓZSA KÉSZÍTÉSE, KOMPOZÍCIÓ ÖSSZEÁLLÍTÁSA)
  • NÉMETH ZOLTÁN NÉMÓ: KARAMELL BEMUTATÓJA
                         (EGYEDI DÍSZEK ÉS FORMÁK KÉSZÍTÉSE HÚZOTT CUKORBÓL)
  • KRICKY: AIRBRUSH BEMUTATÓJA
                    (FORMATORTÁK FESTÉSE, ÉLETHŰVÉ VARÁZSOLÁSA AIRBRUSH TECHNIKÁVAL)

A RÉSZTVEVŐK AKIK KEDVET KAPNAK, MAGUK IS KIPRÓBÁLHATJÁK EZEKET A DÍSZÍTÉSI TECHNIKÁKAT.


Lesz még grillezés, bográcsozás... zene. :)




Bővebben nemsokára...




Támogatók és szponzorok jelentkezését várjuk!

A rendezvény ingyenes!

2011. június 20., hétfő

IPhone medál


Mindig is nagyon szerettem az aprólékos munkákat. És ez a gyurma ékszer dolog teljesen magával ragadott!
IPhone-ra nincs még pénzem, így gondoltam, csinálok egyet... mármint a nyakamba. Persze süthető gyurmából.


Van még mit finomítani rajta, de baromi jól mutat a nyakamban. :)))

2011. június 19., vasárnap

Pillangó kisasszony torta

Pillangó kisasszony egy 6 éves kislánynak készült. Eredetileg csak egy pillangó tortának készült, azonban este elkezdtem csakúgy-ból gyurmázni marcipánból egy kis lánykát. Kicsit tündér szerűre szerettem volna formálni. Sajnos a lábacskája megadta magát, látszik is rajta, hogy eltört. :(
A haját fokhagyma kinyomóból nyomtam ki.

Egy új szerzeményemet sikerült kipróbálnom ezen a tortán. Méghozzá a rózsaszínre színezett kristálycukrot. Nagyon jól mutatott a tortán. ahogy a nap rásütött, csodásan csillogott, mintha valami kristályok lettek volna.

Az ízesítése kakaós piskótában vanília krém.

2011. június 15., szerda

Rózsaszínű táska torta

Végre kicsit meglephettem magam is, hiszen régóta vágyom arra, hogy olyan tortát készítsek el, amit én találtam ki, én ajándékozok valakinek, aki kedves a szívemnek. :)

Gyöngyikének készítettem ezt a tortát a születésnapjára. Igen diszkrét jelzést tettem csak a tortára, ami a korára utal. :)
Mivel gyöngyike mániákusan szereti a rózsaszínt, ezért egyértelmű volt a szín, amit használnom kell. :) Nekem fehéren is nagyon tetszett, de az ünnepelt fontosabb!
Azért ismét táskára esett a választásom, mert táskagyárat szeretnék nyitni, és gyakorolnom kell. Áááá, nem is. :)

Ő ilyen kis fashion girl (anyuka), és mindenképpen valami trendit képzeltem. Jólvan, talán lehetett volna frappánsabb is. .. de mondom, a táskagyárra gyúrok. :D... ok. befejezem.

A torta belsejét úgy építettem fel, hogy az alsó lapot megkentem mogyorókrémmel, majd pirított mandula szeleteket szórtam rá. Ezután jött a vaníliás, majd a csokis krém.

A K2 massza tetejét megnyomtam egy bőr anyaggal, hogy a táskának bőr hatása legyen kicsit. Ezzel azért kell vigyázni, mivel ha lesimítja az ember, nagyon könnyen eltűnhetnek a minták.
Ezután lekentem alkoholban (vodkában) oldott gyöngyház lüszter festékkel, hogy csillogós hatást keltsen.
Az alját ezüst cukorgyöngyökkel tettem még élethűbbé.

Lefotóztam fehéren is a táskát,

majd lefújva.


Később persze csupasznak tartottam, és virágmintákkal dúsítottam... bár ezt még gyakorolni kell. de hát kicsit kritikus vagyok önmagammal.
Az ünnepelt nagyon meglepődött, mert egyáltalán nem számított tőlem meglepi tortára. :) Örültem, hogy adtam egy kis boldogságot neki táskába csomagolva.

2011. június 14., kedd

Készülök valamire...

Már a facebook oldalamon is pedzegettem, hogy készülök valamire.
Hasonló bemutatóra, mint amilyen a blog születésnapomon volt... csak most a helyszínek vidéki városok lesznek és nem csak rólam fog szólni az egész. :))). No persze és lesz néhány meglepetés is.

Várjátok már? helyszín, időpont már szervezésben. :))) mindent megtudtok majd időben!

Nagyon lelkes, és izgatott vagyok, hogy találkozhatok Veletek. Nem csak Budapesten! Végre! :))

Kedvcsinálónak íme egy kis emlékeztető videó a januári blog születésnapi bulimról:


üdv,
Kricky

2011. június 10., péntek

Csipke torta

Egy érdekes technikát szerettem volna kipróbálni, és most ez a torta pont kapóra jött, hiszen teljesen rám volt bízva.
Nagyi horgolt csipkéje volt az egyik kellék. :) Lenkénél már láttam hasonlót, de megmondom őszintén, hogy direkt nem nézetem meg, mielőtt ezt készítettem. Nem akartam, hogy befolyásoljon. Az volt a koncepcióm, hogy a csipke szélét vajkrémmel teszem csipke hatásúvá. Legközelebb megpróbálom úgy is, hogy az egészet én rajzolom majd meg. Az lenne az igazi.


Nagyon elegáns, letisztult tortát gondoltam ki, és csodás volt dolgozni a csipkével. Egy adag masszát kinyújtottam, majd sodrófával belesodortam a mintát. Lehúztam óvatosan a csipkét. Fontos, hogy picit keményítőzzük be a felső felületet, különben beleragad.
Ezután szikével körbevágtam, felhelyeztem a torta tetejére, és vajkrémmel körbepöttyöztem.
Az íze tejszínes csokikrém, csoki ganahe öntettel.

2011. június 8., szerda

Gyurma ékszerek

Most egy ideig nem kell tortáznom, így persze, hogy le kell vezetnem valamin a bennem felgyülemlett kreativitást. És hát mit mondjak... az előző gyurmás bejegyzésem óta beleszerettem a süthető gyurmák fomázásába. Fülbevaló, nyaklánc, gyűrű...

Persze, mint ahogy azt Ti is írtátok nekem, rájöttem, hogy nem én vagyok a nagy feltaláló, és nem csak külföldi oldalak vannak tele hasonló finom kis édes ékszerekkel. Találtam is egy csudaügyes lányt, akinek nagyon megfogott a szuper blogja. Ő Laura.
Blogja: http://kecsolaura.blogspot.com/
A legutóbbi LEGO ékszere is baromi jó! Persze, rajta kívül is rengeteg, nagyon tehetséges magyar kreatív oldal létezik.
Meg is egyeztem vele, hogy cserélni fogunk. Én készítem neki a tortát, ő pedig megformázza nekem ugyan azt ékszerből. :))
Már nagyon jár az agyam, hogy mi legyen az.... mert nem akarok én sem valami egyszerűt. :)))

Amúgy én nem sütöm a gyurmát, mert múltkor jól megégettem, hanem főzöm. Ezt a helyi hobbi boltban adták ötletként. Habár a csomagoláson is rajta van, hogy lehet főzni is. Nekem egyszerűbb, mert nem kell bekapcsolni a sütőt, és a víz pillanatok alatt felforr.
Mondjuk én egy olyan olcsóbb fajta gyurmát vettem, amit nagyon nehéz gyúrni, morzsolódik. De kellő kitartással szépen lehet formálni.

 Íme, néhány újdonság, amiket a napokban gyártottam:
 Az óvodába készült, a ballagó lánykáknak
 Csoki fülbevaló
 Epres töltött keksz
 És a következő fülbevaló, ami befejezésre vár...
A kellékek

Sajnos, magam nem tudom lefotózni az ékszerekkel, így kénytelen leszek majd lefizetni valakit az utcán, hogy álljon modellt, vagy mittudomén. :DDD A fiaimmal csak nem fényképezhetem le. No de ami késik, nem múlik. Azért felvéve sokkal jobban mutatnak.

Remélem, kedvet csináltam Nektek is hozzá, hogy ilyeneket aggassatok magatokra! :)

2011. június 7., kedd

Cukrászműhelyben

Már rég nem írtam a gyakorlati munkámról, pedig közben készült egy-két fotó is. Igaz, csak telefonnal, de a lényeg talán látható.

Igyekszem beilleszkedni a cukrász csapatba, csak kár, hogy ilyen nagyon ritkán tudok járni. Rengeteg tenni való volt az elmúlt időszakban, azonban most egy kicsit pihizek. Nagyon sajnálom, már kezd hiányozni.

Idő közben sok-sok újdonságot tanultam a napi teendőkön kívül. Megengedték, hogy egyedül!!! készítsek el egy tortát. Vagyis egy golyóálló mellényt kellett megformálni. A torta be volt töltve. Vágni, formázni, burkolni és lefújni kellett.
Nem tudom miért, de az itthon elkészített tortámnál nem szoktam ennyit izgulni, talán, mert egyedül vagyok. Viszont jó lenne megszokni, hogy néznek engem munka közben, mivel készülök bemutatózni jó pár nagyvárosba.
Golyóálló mellény szerű torta

Meg kell tanulnom azt is, hogy nem szöszmötölhetek órákig egy cukrászműhelyben egy tortával, mert azért ott forog a nap rendesen.
Nekem nagyon jól esik, mikor részt vehetek ilyen munkákban.

A másik élményem, hogy barack alakú sütiket gyártottunk. Egy érdekes technikával ismerkedtem meg. Tiszta röhej, hogy egy ilyen kis vacakkal közel olyan dolgokat lehet művelni, mint festékszóróval.
Először néztem, mint egy idióta, mikor elővette a cukrászmester ezt a kis "izét" és azt mondta, lefújja ételfestékkel a sütiket. Napersze- gondoltam magamban... szivat! :))) közben nem.

Mintha két toll belsőből készült volna, olyan alakja volt ennek a szerszámnak, vagy minek.
Az egyik végét belehelyezte a felhigított ételfestékes pohárba, a másik végén pedig elkezdett fújni.

Megdöbbentő volt, milyen jól sikerült megadni az összes baracknak a színét ezzel a kis bizgentyűvel. :)
Aztán később leveleket és szárakat kellett fabrikálnom rájuk. Nagyon élveztem!

Megtanultam felszeletelni a francia krémest, kb. 100 db ishlert csokival bevonni egyedül, tejszínnel tortákat bevonni. Minden alkalommal érzem, hogy mennyi tanulni való van még, amit el kell sajátítanom. Mindenképpen alázattal és információkra éhesen megyek egy-egy gyakorlati napra. Már várom a következőt, és írom a beszámolót! :)

Kricky

2011. június 6., hétfő

A másik esküvői torta

Mint korábban azt már írtam ITT, két esküvői tortát kellett készítenem egy ugyanazon napra, két külön esküvőre.
Ennél a tortánál az elképzelés az volt, hogy a koszorúslányok ruháin levő masnik színei jelenjenek meg az esküvői tortán is. Lila, lime zöld és erős rózsaszínben.
A masnikat, mint kiderült utólag, kicsit nagyobbra kellett volna készítenem, de mivel a dög melegben így is megolvadtak a tetején a kiszárított fondant betűk, nem bánom. A nagyobb masnik lehet, hogy totál szétestek volna.
A képen jól látszik, mennyire összeestek a két név kezdőbetűi. Magam is meglepődtem, mikor megkaptam a képeket...


Csupa csoki ízű tortát kértek, 40 szeletben.
A masnikat lüszter porral tettem csillogóssá, és airbrush-al festettem meg.

Hoztam még képet az előző esküvői tortámról is "meztelenül" és az "élő" virágokkal... Meg kell mondanom, nagyot csalódtam, hiszen arról volt szó, hogy ne csináljak rá marcipán virágokat, hiszen csak ÉLŐ virág lesz rajta... a képen látszik, hogy nem így történt. Körülbelül 2-3 élő virág van a tortán. Az okát nem tudom, de minden beképzeltség nélkül állíthatom, ennél szebbet készítettem volna...
 A torta virágok nélkül
 és a virágokkal